انبه میوه‌ای بسیار خوشمزه است که خیلی وقت‌ها ممکن است دوستداران آن فراموش کنند که فواید بسیار زیادی هم دارد.میوه انبه نارس طبیعتی سرد و خشک،و رسیده شیرین آن طبیعتی گرم و خشک دارد.
در زیر فواید این میوه را بیان کرده و به برخی نکات جالب درمورد آن و احتیاطات لازم نیز اشاره می‌کنیم.
میزان بالای ویتامین C و A در انبه به اضافه انواع مختلف کاروتنوئیدها سیستم ایمنی بدن شما را سالم و قوی نگه خواهد داشت.

ارزش غذایی

یک فنجان (حدود ۲۲۵ گرم) انبه حاوی مواد زیر است:
• ۱۰۵ کالری
• ۷۶ درصد ویتامین C (آنتی‌اکسیدان و تقویت‌کننده سیستم ایمنی)
• ۲۵ درصد ویتامین A (آنتی‌اکسیدان و تقویت‌کننده بینایی)
• ۱۱ درصد ویتامین B6 به اضافه سایر ویتامین‌های B (کمک به عملکرد مغز و پیشگیری از بیماری‌های قلبی)
• ۹ درصد فیبر سالم پروبیوتیک
• ۹ درصد مس (مس یک کوفاکتور برای آنزیم‌های مهم جهت گلبول‌های قرمز خون می‌باشد)
• ۷ درصد پتاسیم (برای متوازن کردن مصرف بالای سدیم)
• ۴ درصد منیزیم

فواید انبه برای سلامتی

۱٫ پیشگیری از سرطان:

تحقیقات نشان می‌دهد که ترکیبات آنتی‌اکسیدان انبه از سرطان‌های روده، سینه، خون و پروستات پیشگیری می‌کند. این ترکیبات شامل کرستین، ایزوکرستین، استراگالین، فیستین، اسید گالیک و متیل‌گالات و همچنین آنزیم‌های مختلف می‌باشد.

۲٫ کاهش کلسترول:

محتوی بالای فیبر، پکتین و ویتامین C در انبه به کاهش کلسترول کمک می‌کند.
۳٫ پاکسازی پوست:

هم داخلی و هم خارجی برای پوست قابل استفاده است. انبه منافذ بسته شده پوسترا باز کرده و جوش‌ها را از بین می‌برد.

۴٫ سلامت چشم:

یک فنجان انبه خرد شده ۲۵ درصد از میزان موردنیاز روزانه از ویتامین A را فراهم می‌کند که به بهبود بینایی کمک کرده و از شب‌کوری و خشکی چشم جلوگیری می‌کند.

۵٫ قلیایی کردن کل بدن:

اسید تارتاریک، اسید مالیک و کمی اسید سیتریک موجود در این میوه به حفظ ذخیره قلیایی بدن کمک می‌کند.

۶٫ کمک به دیابتی‌ها:

انبه به تنظیم سطح انسولین در خون کمک می‌کند. در یک داروی خانگی سنتی برگ‌های آن را در آب جوشانده، شب تا صبح در آب خوابانده و بعد جوشانده را صبح مصرف می‌کردند. انبه همچنین شاخص گلیسمی پایینی دارد (۶۰-۴۱) به همین علت مصرف متوسط از آن سطح قندخون را بالا نخواهد برد.

۷٫ افزایش قوای جنسی:

انبه منبع بسیار خوبی از ویتامین E می‌باشد. بااین حال ارتباط خوب بین میل جنسی و ویتامین E ابتدا با یک کلیت‌بخشی اشتباه روی تحقیقات بر روی موش‌های آزمایشگاهی ایجاد شد و تحقیقات بیشتر نشان داده است که مقدار متعادل از آن در این زمینه مفید است.
۸٫ تقویت گوارش:

پاپایا تنها میوه‌ای نیست که حاوی آنزیم‌هایی است که پروتئین را تجزیه می‌کنند. میوه‌های زیادی مثل انبه نیز هستند که این خاصیت مفید را دارند. فیبر موجود در انبه همچنین به هضم و دفع غذا کمک می‌کند.

۹٫ کمک به دفع گرما:

گرفتن آب این میوه و مخلوط کردن آن با آب و شیرین‌کننده به خنک کردن بدن و جلوگیری از آسیب رسیدن به آن کمک می‌کند.

۱۰٫ تقویت سیستم ایمنی بدن:

میزان بالای ویتامین C و A در انبه به اضافه انواع مختلف کاروتنوئیدها سیستم ایمنی بدن شما را سالم و قوی نگه خواهد داشت.

هسته انبه:

آن را نرم بسائید درمان سرماخوردگی می باشد.

بواسیر را درمان می کند

سرفه های سخت و آسم را بهبود می بخشد

بو داده آن ضد انگل و قابض است

شکوفه انبه:

هر روز سه تا چهار گرم خشک کرده آن را با ده گرم شکر بسایید و بخورید.از سیلان و جریان زیاد اسپرم و سرعت انزال جلوگیری میکند.

پوست انبه:

آب جوشانده آن برای درمان دیفتری ،روماتیسم، خونریزی رحم مفید است.

صمغ درخت انبه:

از گرد آن برای مصارف خارجی برای معالجه ترک پا و جرب پوست و همچنین به عنوان داروی سفلیس استفاده می شود.

احتیاطات

• اگر به پلاستیک خام حساسیت داشته باشید، این احتمال وجود دارد که به انبه و به‌ویژه انبه کال هم حساسیت بدهید. این واکنش به خاطر وجود اسیدآناکاردیک است.

• پوست و عصاره انبه حاوی اوروشیول است، ماده‌شیمیایی موجود در پیچک سمی امریکایی و سماق سمی که می‌تواند در برخی افراد ایجاد حساسیت کند.

• برخی دلالان و فروشندگان برای رسیده کردن انبه از کاربید کلسیم استفاده می‌کنند که ممکن است مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند، به همین دلیل بهتر است از انبه ارگانیک استفاده کنید. اگر انبه خریداری شده شما ارگانیک نیست، قبل از مصرف خیلی خوب آن را بشویید یا یک شب در آب خیس کنید.

خواص انبه:

یک انبه متوسط (۱۶۵ گرم) حدود یک‏چهارم نیاز روزانه بدن به ویتامین A، سه‏ چهارم نیاز به ویتامین C و همچنین ۱۰ درصد نیاز به ویتامین E را برطرف می‏کند…
این میوه به‏ عنوان منبع بتاکاروتن، ویتامین C و پتاسیم محسوب میشود و بسیاری از خواص سیب را داراست و مانند طالبی ویتامین A و C بالایی دارد.
انبه را باید جزو غذاهای عالی قرار داد. جالب است بدانید که محققان این میوه را در محیط آزمایشگاه روی سلول‌های سرطانی روده بزرگ، سینه، ریه، خون و پروستات آزمایش کردند و دریافتند که انبه تاثیراتی روی سرطان‌های ریه، خون و پروستات دارد، اما بر انواع این عارضه که مربوط به سینه و روده بزرگ می‌شود و شایع‌ترین سرطان‌ها به شمار می‌رود، بیشترین تاثیر را دارد. علاوه بر این زمانی که سلول‌های سالم روده بزرگ در کنار سلول‌های سرطانی روده بزرگ مورد آزمایش قرار گرفت، مشاهده شد که پلی فنول‌های انبه به سلول‌های طبیعی آسیب نمی‌رساند.
توضیح بیشتر اینکه مصرف انبه از بروز سرطان رحم پیش گیری می‌کند. این میوه به دلیل داشتن ویتامین C و بتاکاروتن، یک سیستم ایمنی بسیار قوی ایجاد می‌کند. به همین دلیل مصرف مرتب انبه در برنامه غذایی از بروز عفونت‌های ویروسی و رشد تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می‌کند.

از دیگر خواص انبه:

میزان بالای آنتی اکسیدان در آن در صورت مصرف منظم با سرطان و بیماری های قلبی دیگر مقابله می کند.
خطر ایجاد سنگ کلیه را کاهش می دهد.
این میوه از منابع بسیار خوب پتاسیم به حساب می آید، به طوریکه مصرف آن به افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می شود.
این میوه بدلیل داشتن ویتامین سی و بتاکاروتن، یک سیستم ایمنی بسیار قوی ایجاد می کند.
به همین دلیل مصرف مرتب انبه در برنامه غذایی از بروز عفونت های ویروسی و رشد تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می کند.
ترکیبی که از پوست انبه به دست می آید خاصیت ضدالتهابی دارد.
منبع عالی ویتامینA است که در تقویت قدرت بینایی موثر است.
پتاسیم انبه ضربان قلب و فشارخون را کنترل می کند.
به هنگام بالا رفتن دمای بدن، تب را کاهش می دهد و ناراحتی های تنفسی را برطرف می کند.
فیبر موجود در آن از یبوست پیشگیری می کند.
مانع از خشکی چشم، خارش و سوزش می شود.
خاصیت ضدالتهابی آن علایم آسم را از بین می برد.
التهاب غشاء مخاطی معده را تسکین می دهد.
درمان گرمازدگی و خستگی بر اثر گرما در فصل تابستان است.
کمک می کند تا سیستم هورمونی بدن فعال تر عمل کند.
با عفونت های باکتریایی مقابله می کند.
برای رفع ناراحتی های مربوط به کبد مفید است.
در مقابله با بیماری اسکوربوت (نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامینC) موثر است.
در برطرف کردن سرفه موثر است.
پس از ورزش سخت، نمک، ویتامین و انرژی از دست رفته را به بدن بازمی گرداند.
بافت های عصب عضله، قلب، مغز و قسمت های دیگر بدن را تقویت می کند.
در درمان سینوزیت نقش موثری ایفا می کند.
تقویت کننده قوای جنسی است .
دهان را خوشبو می کند .
ادرار آور است .
دارای مقدر زیادی اسید گالیک است . بنابراین سیستم هضم را ضد عفونی و تمیز می کند .
برای رفع اسهال مفید است .
سردرد ، تنگی نفس و سرفه را از بین می برد .
برای درمان بواسیر مفید است .
عطش را برطرف می کند.

مصرف انبه در بارداری و شیردهی:

انبه حاوی ویتامین های A، C و B6، فیبر و اسیدفولیک می باشد.
برای مصرف انبه در دوران بارداری خواصی چون حفظ ایمنی بدن زن باردار، غلبه بر حالات تهوع مختص این دوران و کاهش ابتلا به یبوست در بارداری ذکر شده است.
همچنین قند موجود در انبه تاثیر اندکی در قند خون دارد که از این حیث نسبت به خیلی از خوردنی های شیرین دیگر برای زنان باردار مفیدتر است.
با این حال به علت کالری بالای آن، مصرف گهگاه (و نه افراطی) برای انبه توصیه شده است.
مصرف انبه به عنوان یک منبع غنی ویتامین آ به صورت یک روز در میان به مادران شیرده توصیه میشود.

مصرف انبه در کودکان زیر یکسال

از ۸ ماهگی کودک، می‌توان روزانه پوره میوه‌‌هایی مانند سیب، موز، انبه، زردآلو و در صورت یبوست کودکان پوره هلو، گلابی، آلو و طالبی به کودک داد.

فواید انبه برای پوست و مو

می‌توانید منافذ پوست صورت را که باعث بروز آکنه می‌شود با انبه پاک سازی کنید. برای این کار فقط کافی است برش‌های نازک این میوه را به مدت ۱۵دقیقه روی پوستتان بگذارید و سپس پوستتان را با آب ولرم بشویید.
پوست صورت را روشن، نرم و شاداب می سازد.
رنگ صورت را درخشان می کند .
مانع از ریزش مو می شود.

مصرف انبه در دیابت

انبه قند خون را به یکباره افزایش داده و موجب ترشح هورمون انسولین می شود بنابراین افراد دیابتی این میوه را باید با احتیاط مصرف کنند زیرا نیاز به انسولین با خوردن این میوه افزایش پیدا می کند.
البته در این زمینه مصرف برگ‌های این میوه به این افراد توصیه می‌شود. اگر شما یا یکی از بستگانتان به این عارضه دچار هستید توصیه می‌کنم قبل از خواب ۱۰تا۱۵ برگ درخت انبه را در آب دم کنید و روز بعد ناشتا یک لیوان از آن بنوشید. البته این کار را باید به صورت منظم و روزانه انجام دهید.

مصرف انبه در کاهش وزن

این میوه اگرچه طعم خوبی دارد اما باید بدانید که یکی از پرکالری‌ترین به عبارتی چاق‌کننده‌ترین میوه‌ها به شمار می‌رود. جالب است بدانید که وقتی مصرف شود، قند خون به یکباره افزایش پیدا می‌کند و موجب ترشح هورمون انسولین می‌شود. با ترشح این هورمون، قند به داخل سلول‌ها وارد شده و دوباره افت پیدا می‌کند. به همین دلیل فرد دوباره احساس گرسنگی خواهد کرد و همین موضوع موجب زود به زود گرسنه شدن فرد و پرخوری او می‌شود.

خواص مغز هسته انبه

انبه دارای هسته بزرگی است که در وسط آن مغز آن قرار درد که بجای مغز بادام می توان از آن در شیرینی جات استفاده کرد .
از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .
خوردن مغز هسته اسهال را برطرف می کند .
برای معالجه سرماخوردگی مصرف می شود .
سرفه های سخت را درمان می کند .
درمان کننده بواسیر خونی است .
خانم هائیکه دچار خونریزی از رحم می باشند و یا بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند برای رفع آن باید از مغز انبه استفاده کنند .
مغز هسته انبهکرم کش و ضد اسهال است .
برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است .
ضد استفراغ است .

خواص گل و صمغ درخت انبه

سرد و خشک است و اسهال را رفع می کند .
اگر شکوفه درخت انبه را خشک کرده و هر روز حدود ۳ گرم آنرا با ۱۰ گرم شکر بخورند سرعت انزال را معالجه می کند .
صمغ درخت انبه را با روغن و آبلیمو مخلوط کنید برای ناراحتی های پوست مفید است .
برای برطرف کردن ریزش مو ، آب برگهای درخت انبه را روی سر بمالید .
برای تقویت دندان و لثه دم کرده برگ درخت انبهرا مضمضه کنید .

مضرات :

چون گرم است برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آنرا با سکنجبین بخورند
هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل نمائید .
اگر خوردن انبه ایجاد نفخ بکند باید آنرا با زنجبیل خورد .

ویژگی های یک انبه خوب چیست؟

انبه، دارای رقم های مختلفی است و ارقام درشت تر آن در میان مردم، طرفداران بیشتری دارد. اگر این میوه در مرحله رسیدن برداشت شود، می توان آن را تا یک ماه در راه حمل ونقل یا داخل انبار بدون هیچ گونه مشکلی نگهداری کرد.
اگر انبه در مرحله برداشت، کاملا رسیده باشد، گوشت آن حالت فنولی شدن به خود می گیرد و قسمت هایی از آن شروع به له شدن می کند. بهتر است بدانید آنزیم پلی فنول اکسیدان در تمام میوه ها از جمله انبه وجود دارد.
با این حساب، زمانی که این میوه به صورت فله ای و روی هم انباشته حمل ونقل می شود وضربه می خورد، این آنزیم شروع به له?کردن میوه می کند و محیط مناسبی را برای رشد قارچ ها و باکتری هایی فراهم می کند که باعث ابتلای مصرف کننده به بیماری های روده ای می شود.
به همین دلیل زمانی که قصد خرید انبه دارید، باید دقت کنید لکه های سیاه به خصوص در سر و ته آن وجود نداشته باشد.
انبه های ضرب دیده که حمل ونقل مناسبی هم نداشته اند، دارای لکه های سیاه به خصوص در دم میوه هستند. این لکه ها روی پوست یا دم انبه، باعث می شوند که پوسیدگی به تدریج وارد گوشت آن هم بشود.
به طور کلی، قارچ ناشی از پوسیدگی، تنها در قسمتی که شما آن را مشاهده می کنید، باعث خراب شدن میوه نشده و تقریبا به تمام بافت محصول نفوذ کرده است. با این حساب، مصرف میوه های مختلف از جمله انبه هایی که دارای پوسیدگی هستند، توصیه نمی شود.

آیا مصرف انبه های سالمی که پوست آنها ترک خورده هم توصیه نمی شود؟

نه. زیرا این میوه داخل کشور تولید نمی شود و ما نمی دانیم که چه بررسی روی آن در کشورهای تولیدکننده اش، انجام می شود. حتی ممکن است در کشور پاکستان، انبه را محلول پاشی هم بکنند. با این حساب، ترک روی پوست انبه می تواند باعث نفوذ آلودگی های سطح میوه به داخل گوشت آن بشود و برای همین هم ما مصرف چنین محصولاتی را توصیه نمی کنیم.

بهتر است که نحوه شستشوی انبه به چه صورتی باشد؟ آیا نیازی به مواد شوینده و ضدعفونی کننده برای شستن آن است؟

انبه جزو میوه های حاوی قند است که سیستم حمل ونقل آن به ایران، چندان استاندارد و مناسب نیست. به همین دلیل باید پوست آن را پیش از مصرف، با آب و مایع ظرفشویی یا مواد ضدعفونی کننده مخصوص میوه و سبزی به خوبی بشویید، آب بکشید و سپس آن را مصرف کنید تا آلودگی های محیطی یا قارچ و باکتری های احتمالی سطح انبه به خوبی از بین بروند و وارد دستگاه گوارش شما نشوند. ممکن است شکستن برخی از انبه ها باعث چسبنده شدن سطح میوه های دیگر شود و همین امر هم پوست میوه ها را بیشتر مستعد جذب گرد و غبار و آلودگی به خود می کند.

برخی از افراد عادت دارند انبه را با پوست بخورند یا آب آن را همراه پوستش بگیرند. آیا مصرف پوست انبه اشکالی ندارد؟

اگر به خوبی شسته شده باشد، خیر اما پوست انبه حالت گسی دارد و خوردن آن چندان مطلوب نیست. اگر انبه با مایع ظرفشویی شسته شود، واکس روی میوه که شاید عامل مواد آلاینده هم باشد، حذف می شود و تقریبا نگرانی مصرف کننده را برای مصرف پوست آن، از بین می برد.

در نهایت اینکه نحوه نگهداری انبه باید به چه صورتی باشد؟

معمولا انبه هایی که ما خریداری می کنیم، آماده مصرف هستند و نمی توان مدت زمان زیادی آنها را نگهداری کرد. این میوه در دمای زیر ۴ درجه سانتی گراد، حالت سرمازدگی پیدا می کند و بسیار بدمزه می شود. به همین دلیل توصیه می شود انبه را ابتدا داخل روزنامه بپیچید، سپس آن را داخل یک نایلون درباز درون جامیوه ای یخچال قرار دهید و درست پیش از مصرف هم پوست آن را بشویید. به این ترتیب می توان انبه های سالم را حدود ۲ هفته نگهداری کرد. ضمن اینکه انبه جزو میوه هایی است که اگر کنار میوه هایی مانند سیب یا هلو قرار بگیرد، به سرعت گاز اتیلن از خود متصاعد می کند و خراب می شود. به همین خاطر انبه را باید جدا از میوه ها و سبزی های دیگر و به شکلی که گفته شد، داخل یخچالی با دمای معمولی نگهداری کرد.