چهارشنبه، 5 تیر 1398
محل تبلیغ شما

02/30 1396

 
 

تقویت حافظه در طب سنتی - استاد سید حسن ضیایی

 

 
 
 
 

تقویت حافظه با استفاده از طب سنتی

 
شش اصل ضروری آب و هوا، خواب و بیداری، حرکت و سکون، حالات روحی و روانی، خوردن و آشامیدن و پاکسازی ها در حفظ حافظه مؤثر است. ما در اینجا به بحث تغذیه که مربوط به بخش ماست، بیشتر توجه می کنیم.

* بادام حاوی فسفر، منیزیم، پتاسیم، گوگرد و آهن است و بهترین مغز برای سلول های عصبی است. یک فرمول ساده که در کتاب اکسیر اعظم هم آمده برای افرادی که مشکل قند خون نداشته باشند، هفت عدد بادام پوست کنده به همراه همان قدر نبات را افراد بکوبند، شب، پیش از خواب با کمی آب در صورت لزوم میل کنند؛ در مصرف درازمدت ثابت شده است که به افزایش قوای ذهنی می تواند کمک کند.

* چند ماده غذایی هم وجود دارد که خیلی مظلوم اند و به حاشیه رانده و فراموش می شوند و برای حافظه مفید هستند. افراد لوبیا زیاد مصرف می کنند ولی ماش سر سفره کم مصرف می شود؛ جو، مصرفش زیاد نیست، حالا شاید بعضی ها در سوپ استفاده کنند، ولی عموماً خیلی مظلوم است. "به" فراموش شده است؛ سیب و "به" خیلی کم مصرف می شوند. در بشقاب های میوه ما نیستند. زردک یا همان هویج ایرانی واقعاً فراموش شده است، در بعضی از شهرها اصلاً پیدا نمی شود. زردک را به صورت پخته مثل هویج پخته استفاده می کنند یا مربای عسلی زردک که در تقویت مغز، قلب، معده کبد و نیروی عمومی بدن فوق العاده است. خیلی ساده است همه افراد می توانند زردک را بخرند و بشویند و رنده کنند و بگذارند بپزد، کمی هم عسل اضافه کنند تا به قوام بیاید به این ترتیب مربای زردک تهیه می شود؛ خیلی هم توصیه شده که می تواند مفید باشد.

* برای تقویت حافظه و سیستم عصبی مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم٬ آهن و ویتامین B توصیه می شود. این مواد در غلات و شیر وجود دارند. ویتامین B12  برای نگهداری سلول های عصبی مفید است و اسیدفولیک نیز برای تقویت حافظه مؤثر است.

* برخی از گیاهان دارویی مانند آویشن نیز توصیه می شود چرا که این گیاه تقویت کننده اعصاب است.

* مصرف ویتامین E نیز مغز را از آسیب حفظ می کند و علاوه بر رقیق شدن خون از ابتلا به آلزایمر پیشگیری می کند.

* اسید های چرب امگا ٣ که در ماهی بسیار یافت می شود نیز به سلول های مغزی کمک می کند.

* مصرف انجیر نیز برای تقویت حافظه توصیه می شود. انجیر حاوی ویتامین های A ،B، C و مواد معدنی مانند آهن و گوگرد است که برای سلول های مغزی مفید است.

* چغندر نیز به دلیل داشتن مقادیر بالایی از فسفر تقویت کننده حافظه است.      

* مصرف زعفران، سیر، کندر و عسل نیز برای تقویت حافظه توصیه می شوند.
 

نکاتی برای بهبود حافظه


١- خواب به موقع و کافی: بهترین ساعت خواب برای تنظیم عملکردهای مختلف بدن و هورمون ها ساعت 9 شب تا 2 صبح است (یعنی باید این فاصله را خواب باشید و اگر بنا به مزاجتان خواب بیشتری هم احتیاج داشتید می توانید بیشتر بخوابید)

٢- ورزش فکری: به طور معمول گفته می شود ورزش های ذهنی مثلاً منچ و مارپله و شطرنج بازی برای افزایش حافظه مؤثر است. همچنین، جدول های سودوکو نیز مفید است. مطالعه کردن به طور خاص نیز ذهن را درگیر مفاهیم می کند و خواندن و فهمیدن قطعاً کمک کننده است و این توصیه ها جدی و اساسی است.

٣- افرادی که دارای مزاج پایه سرد هستند و یا سردی و رطوبت بدنشان (به ویژه مغز) زیاد شده یعنی خواب بیش از حد، کند شدن کارها، کندی حافظه، زیاد شدن آب دهان دارند می توانند از جویدن کندر در طی روز (نه خوردن آن) استفاده کنند. همچنین این افراد می توانند از نوشیدن یک فنجان ماءالعسل به صورت ناشتا یا نوشیدن دمنوش اسطوخودوس در طی روز بهره مند شوند.

٤- همچنین این افراد باید تا حد امکان سر خود را مخصوصاً در زمان خواب بپوشانند.

٥- پرهیز از نوشیدن آب سرد مخصوصاً با معده خالی: زیرا این کار به شدت مزاج اعضای اصلی بدن را سرد می کند.
٦- بوییدن عطرهای طبیعی و مناسب نیز در بهبود قوای مغز مؤثر است.

٧- پرهیز از غذاهای فست فود و مواد پر ادویه، خستگی زیاد و تماشای برنامه های مختلف کامپیوتری و تلویزیونی(زیرا ورود اطلاعات متنوع و مختلف بدون فایده باعث تشویش ذهنی و عدم تمرکز در رابطه با امور مهم می شود)

٨- موادی مثل بادام، مویز، انجیر و گردو در همه افراد به عنوان تقویت کننده بافت مغز شناخته می شوند.

٩- مربای آمله نیز می تواند در تقویت حافظه مؤثر باشد اما این ترکیب به ویژه در افرادی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است تحت نظر پزشک طب سنتی استفاده شود.

البته باید یادآور شد تمام مشکلات حافظه ناشی از سردی یا رطوبت مغز نیست و گاهی حرارت زیاد و خشکی نیز باعث اختلالاتی در به خاطر سپردن و یادآوری اطلاعات می شود، لذا بهتر است برای تشخیص دقیق به متخصص طب سنتی ایران مراجعه نمایید.
 
---------------------------------------------
 
 
مطلب دوم
 
 

تقویت حافظه از منظر طب سنتی

 
هوش و حافظه برتر در طب سنتی به معنای گرمی مزاج تعریف می شود و در صورت افزایش سردی و تری(بلغم) در مغز کاهش حافظه و هوش را در پی داریم که علائم سپیدی، نرمی و سستی پوست، سنگینی حواس، ریزش لعاب دهان و آب بینی رقیق غیر سوزان، آروغ ترش و ضعف معده (با خوردن ترشیجات)، ضعف جسم و مفاصل، بی میلی به غذای صبح، و در صورت افزایش و شدت بیماری سكته، برص، سفیدی ادرار، درد عقب سر، خواب زیاد (سطحی) را در پی دارد.

 

هم هوش و هم حافظه قابل افزایش است و اگر چه مزاج معتدل و ژنتیک بصورت كلی و پایه نقش اصلی را در آن بازی می كند اما با هر پایه ای از هوش می توان آنرا افزایش داد.

 

ثابت شده است كه بر خلاف دیگر اعضا هر چه مغز بیشتر بكار گیری شود توانایی آن افزایش می یابد. با وجود اینكه به نظر می رسد میزان حجم حافظه در مغز ثابت است اما هر چه مطالب بیشتر در مغز ذخیره شود توانایی حفظ در آن بیشتر می شود به شكلی كه نمی توان برای آن مرزی تعیین كرد. به عنوان مثال حافظان قران یا دیوان شاعران از این توانایی نسبت به دیگران بیشتر برخوردارند. بنابراین از روشهای مختلف حفظ مطالب، تستها و تمرینات هوش و ریاضی كه در بازار به وفور یافت می شود استفاده كنید تا هم ضریب هوشی و هم حافظه در شما افزایش پیدا كند.

 

اگر اضطراب و استرس زیاد باشد می تواند تاثیر منفی بر حافظه بگذارد بنابراین حفظ آرامش خاطر برنامه ریزی و خواب و استراحت كافی بر حافظه تاثیر گذار است. تقویت حافظه نیز مانند تقویت قوای جسمانی نیازمند تمرین و ممارست و پشتكار دارد داشتن برنامه منظم برای تكرار مطالب بسیار مهم است همچنین فرد باید از نظر روحی در آرامش باشد استراحت كافی داشته باشد، خواب آلودگی، نگرانی و استرس بیش از حد باعث تاثیر بر حافظه و تمركز فرد خواهد شد.

 
پیشگیری:

اعتدال مزاج و تنظیم تغذیه بر اساس مزاج و داشتن هدف و انگیزه كافی نظم و برنامه ریزی و تكرار مطالب در فواصل منظم و نیز استراحت كافی و داشتن تمركز در هنگام مطالعه به تقویت حافظه كمک می كند کلا از نگاه طب سنتی رعایت ضرورتهای شش گانه زندگی مثل:

1. وجود هوای سالم

2. خوراکیها( ماکولات ) و نوشیدنیها( مشروبات ) متناسب با مزاج

3. خواب و بیداری به اندازه

4. فعالیتها و حرکت و سکون جسمانی متناسب سن و جنس

5. بهداشت روانی

6. توجه به احتباس و استفراغ (مندفعات بدن)، در حفظ سلامت بدن خیلی موثر است، که با حفظ سلامتی و نبود بیماری هوش و حافظه خوبی هم در فرد وجود خواهد داشت.

از نگاه طب کلاسیک:

در مورد تقویت حافظه می توان از مواد افزایش دهنده حافظه، كولین را نام برد( ماده ای كه به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای چرب وجود دارد ) كه موجب افزایش حافظه می شود.

 

مواد غذایی كه دارای بیشترین مقدار كولین هستند به ترتیب شامل : جگر گاو ، تخم مرغ، گوشت كبابی گاو، گل كلم، كاهو ، بادام زمینی و روغن بادام زمینی است. مواد آنتی اكسیدان كه در سبزیجات تازه زیاد اند، موجب خون رسانی خوب به مغز می شوند و هر عاملی كه خون رسانی به مغز را دچار وقفه كند، موجب كاهش توانایی های فكری می شود. مصرف زیاد و بیش از حد گوشت حیوانات كه حاوی هموسیستئین است، موجب افت عملكرد مغزی خصوصاً در افراد مسن می شود.

 

برای افزایش حافظه: نمک و چربی اشباع كمتری مصرف كنید. چربی امگا 3 را كه در ماهی زیاد است، بیشتر مصرف كنید. تمشک، توت فرنگی، اسفناج و سیر بیشتر مصرف كنید، سویا را هفته ای یكبار در برنامه تان بگنجانید و مكمل اسید فولیک، B12، ویتامین E برایتان مفید است.

 

مواد ‏افزودنی به غذاها، برخی داروها مثل داروهای مخدر، مسكن و آنتی هیستامین و آرام بخش و نیز ‏كشیدن سیگار در این زمینه اثر دارد. استفاده از یادداشت و مرور مطالب می تواند به تقویت ‏حافظه كمک كند از طرفی تغذیه نیز بر حافظه تاثیر دارد قند، چربی و نمک باید كمتر مصرف شود ‏ولی مصرف میوه در رژیم غذایی باید رعایت شود.

 
از منظر طب سنتی
 



بیشتر عالمان طب سنتی از کندر به عنوان ماده ای موثر در افزایش هوش و تقویت حافظه نام می برند و از جمله معتقدند که اگر مادران آن را در دوران بارداری مصرف کنند، موجب افزایش هوش و توانایی یادگیری و تقویت حافظه در فرزندان می شود. کندر می تواند دارای تاثیری مثبت بر روند تکامل مغز و احتمالا شکل گیری مناسب درختهای دندریتی ، اکسونها و برقراری ارتباطات صحیح بین آنها باشد.

 
پیشنهاد درمانی

1. آشنای با مزاج سرشتی خود و رعایت تغذیه براساس مزاج

2.  پرهیز از مصرف مواد غذای بسیار سرد

3. مصرف میوه های خاصیت دار مثل سیب و انگور و به و انجیر

4. شربت عسل روزی 1 لیوان

5. کندر جویدنی روزی یک نخود جویده شود

6. حجامت عام و تکرار آن

7. قرائت چند آیه قران در روز
 

   درمان آلزایمر در طب سنتی - استاد سید حسن ضیایی + دانلود و پخش آنلاین فیلم

 

   مشکی شدن موهای سفید در طب سنتی - آیت الله دکتر سید حسن ضیایی و دکتر حسین روازاده + دانلود و پخش آنلاین فیلم

 

   توصیه های سلامتی در ماه رمضان

 

   رشد کودکان در طب سنتی - استاد سید حسن ضیایی + دانلود و پخش آنلاین فیلم

 

   درمان تیک عصبی در طب سنتی - استاد سید حسن ضیایی + دانلود و پخش آنلاین فیلم




محل تبلیغ شما